قله الوند مهمترین و بلندترین قله در کوهستان الوند همدان است. ارتفاع قله الوند 3584 متر میباشد و یکی از ۱۵۱۵ قله بسیار برجسته جهان بهشمار میرود. (البته ارتفاعی همچون 3574 متر و 3450 متر نیز توسط کوهنوردان با جی پی اس برای این قله به ثبت رسیده است). الوند از قلل مشهور در بین ارتفاعات موجود در جدول بلندترین قلل ایران است.
قله الوند در فاصله صخرهای بزرگ و دامنه جنوبی آن که رو به شهر تویسرکان است، به صورت شکافی کوچک و گود سنگچین شده است. عقیده برخی بر آن است که این شکاف آرامگاه سام پسر نوح پیامبر است. کوهستان الوند تقریبا به شکل نعل اسبی از جنوبشرقی تا جنوبغربی شهر همدان امتداد دارد که طول تقریبی خطالرأس آن به بیش از 30 کیلومتر میرسد و دارای 6 قله اصلی است.
کوهستان الوند واقع در شهر همدان، کوهستان منفردی است از شاخههای خاوری زاگرس مرکزی با عرصهای به وسعت ۱۳۷۵ کیلومتر مربع، بزرگترین پدیدهٔ گرانیتزائی از دوران چهارم زمینشناسی که بر اثر نفوذ تودههای آذرین در نهشتههای بازمانده از دوران پیشین به وجود آمده است.
این رشتهکوه در شمال غرب به کوه خدابندهلو سنندج و کوه چهلچشمه کردستان و از جنوب شرق به بلندیهای راسوند و کوه وفس اراک متصل است. یال آن، حد طبیعی بین شهر همدان و تویسرکان و بلندترین قله آن موسوم به قله الوند در ۱۸ کیلومتری جنوب شهر همدان واقع شده است.
جهت این کوهستان از شمال غربی به جنوب شرقی کشیده شده است و استان همدان را به دو نیمه شمالی و جنوبی تقسیم میکند. کوهستان الوند، درههای ژرف و سرسبز، چشمهسارها، چمنزارها و قلههای متعددی دارد.
کوهستان الوند صدویازدهمین اثر طبیعی است که توسط سازمان میراث فرهنگی در ۲۰ بهمن ۱۳۸۹ در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفت. این کوه همچنین از مناطق حفاظت شده محیط زیست میباشد.
تاریخ اجرا برنامه :
20 خرداد 1401
سرپرست برنامه : کاظم نعیمی




